mięso sezonowane Kraków

Idealną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki bezbłędnie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w największym stopniu właściwe? Najczęściej jest tak, że najporządniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz nieraz mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezlik rozmaitych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dosyć prawidłowo z serem, więc zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Prócz tego lżejsze czerwone wina z są następnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *