włoskie jedzenie w Krakowie

Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, pożywne i nie jest drogie. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi smakują rzadsze potrawy – tortellini, polentę i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w karcie są też nie tak znane potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz jedzenie z wielu części Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wino włoskie

Żadna restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Obiad we włoskim klimacie z całą pewnością powinien zawierać również trunek. Kieliszek czerwonego wina to dla Włochów norma. włoskie przepisy Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese a także nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna mieć nie mały wybór win.

Klasyczna włoska restauracja

Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba poszukać restauracji, która umie przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *